Meer vragen of complete uitleg? Bel of kom langs in de showroom

Meer vragen of complete uitleg? Bel of kom langs in de showroom
Bij ons in de showroom krijgen wij soms vragen over de toekomst van de pelletkachel, en over het wel of niet mogen blijven gebruiken van pelletkachels. Deze vragen ontstaan omdat mensen in de media lezen dat sommige gemeenten het stoken van hout, met houtkachels, ontmoedigen of zelf verbieden.
Om u een gerust te stellen zullen we uitleggen dat u met een gerust hart kunt genieten van een nieuwe pelletkachel.
Om de volgende redenen hoeven we geen verbod te verwachten op de verkoop van pelletkachels:
Laten we even kijken naar waar de vragen over een verbod op pelletkachels vandaan komt.
Om te beginnen lezen veel mensen over de nieuwe regels in Amersfoort over een verbod op de het stoken van hout, zogenaamde houtstook. Amersfoort is de eerste grote stad in Nederland waar een officieel verbod, onder bepaalde omstandigheden, op het stoken van hout is. Binnenshuis stoken mag vanaf 1 oktober 2024 niet meer als het code oranje of rood is op de Stookwijzer. De Stookwijzer maakt gebruik van de luchtkwaliteitsindex (LKI) van het RVIM en de windkracht. Bij een hoge LKI (slechte luchtkwaliteit) en lage windsnelheden, geeft de Stookwijzer een hoger niveau voor overlast af.
Komt dit vaak voor? Daarover later meer op deze pagina.
Naast het eerste officiële stookverbod bij een stookalert (in Amersfoort), zijn er ook pilots en verkenningen bij andere gemeenten bezig. Op dit moment wordt er dan ook veel nagedacht over mogelijkheden om de nadelen van houtstook te beperken.
Deze gemeenten zijn veelal aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA). Nergens in de maatregelen van het SLA wordt gesproken over het verbieden van pelletkachels. Gemeenten die aangesloten zijn bij het SLA zullen ook niet verplicht worden iets te ondernemen tegens pelletkachels.
Houtstook is slechts 1 van de genoemde oorzaken van luchtvervuiling, waarbij aangegeven is dat houtstook voor maar een heel klein deel bijdraagt aan de luchtvervuiling.
Om de zaken in het juiste perspectief te zetten, hier een opsomming van de genoemde aandachtsgebieden naar omvang van de bijdrage aan negatieve gezondheidseffecten:
*per onderdeel zetten we ook het streven van vermindering erbij
Zoals u kunt lezen is houtstook voor slechts een klein deel verantwoordelijk voor negatieve gezondheidsgevolgen.
Omdat houtstook wel is opgenomen in het akkoord; hebben aangesloten gemeenten bepaalde verplichtingen. Belangrijkste verplichting gaat over het informeren van inwoners over:
Daarom leest u hier nu dus meer over.
Nou om te beginnen heeft op dit moment (december 2024) dus alleen gemeente Amersfoort een houtstookverbod bij een stookalert, of code oranje. En ja, op die momenten geldt dit ook voor een pelletkachel. Eerlijk is eerlijk.
Maar. De gevolgen zijn heel klein. U moet bedenken dat bijvoorbeeld in heel Zuid-Holland (gegevens van bekend online) in 2023 slechts 11 x een stookalert gold. Dat is dus heel weinig.
Daarbij; de meeste mensen kiezen een pelletkachel voor de gezelligheid en om bij te verwarmen. Dus als er eens een stookalert geldt, en in de toekomst heeft ook uw gemeente plannen voor een verbod, dan hoeft u zeker niet bang te zijn dat u er koud bij komt te zitten.
Daarbij geldt dat pelletkachels veel minder ‘onder vuur’ liggen dan houtkachels. Dat zullen we ook uitleggen. Daarvoor moeten we kijken naar hoe vervuilend pelletkachel is.
Dat er nu in veel gemeenten over nagedacht wordt komt omdat de laatste jaren er meer aandacht is voor de schadelijke gevolgen van fijnstof. En van houtstook, ofwel houtkachels, open haarden en ook pelletkachels komt fijnstof af. Daarom zijn houtkachels nu de klos. Nou ja; de eigenaren van een houtkachel. En natuurlijk is het belangrijk om zo min mogelijk overlast te veroorzaken met houtstook.
En juist daarom komt de pelletkachel zo goed uit de verf. Maar daarover hieronder meer.
Dus extra aandacht voor fijnstof zorgt dat er nu geprobeerd wordt om het stoken op hout te verminderen. Het beperken van houtstook met open haarden en hout kachels is een onderdeel van bredere inspanningen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Kijk die vraag is terecht. Want bijna overal waar het over houtstook gaat, wordt ook gesproken over houtkachels en open haarden. In veel documentatie van gemeenten, milieu-instellingen en ook documenten van het Schone Lucht Akkoord gaat het zelden over pelletkachels. Maar. Pellets worden gemaakt van hout. Dus ja. Pellets verbranden valt onder houtstook. Maar waar het bij houtstook om gaat, en dan met name om de maatregelen die besproken worden, is de zwaar bevuilende houtstook, hieronder vallen voornamelijk de open haard en de houtkachel.
Even voor uw beeldvorming; zo verhoudt de uitstoot van een pelletkachel zich t.o.v. een open haard bijvoorbeeld:
U leest misschien hier en daar over kritiek op Ecodesing Kachels (via de EU is bepaald dat alleen kachels die aan de Ecodesign richtlijnen voldoen verkocht mogen worden). Zoals u ziet in de afbeelding hierboven komt deze kritiek vooral doordat een Ecodesign houtkachel nog steeds een redelijk hoge uitstoot heeft. Pelletkachels liggen echt aanzienlijk lager.
We snappen dat mensen vragen hebben zodra ze lezen over maatregelen over houtstook. Maar u kunt er gerust op zijn dat alle reuring die er nu is omtrent houtstook; amper gevolgen zal hebben voor de inzet van pelletkachels. En daarvan hebben wij u met dit artikel proberen te overtuigen.
Is dat nog niet gelukt? Kiest u dan vooral voor een gezellige radiator😊, of een elektrische kachel uit ons assortiment.
Meer vragen of complete uitleg? Bel of kom langs in de showroom