De pelletkachel op cv aansluiten

Naast de reguliere pelletkachels zijn er ook pellet CV-kachels en pellet CV-ketels waarmee u de cv kunt verwarmen van uw woning, bedrijfsgebouw, of wat dan ook. We zullen nu eerst ingaan op de CV Pelletkachels. Dit is wel een verhaal apart waar u goed over na moet denken en met een specialist moet bespreken of dit een verstandige keuze is.

Hoe wordt een CV pelletkachel nu exact genoemd?

De één noemt het een pellet CV Kachel, pelletkachel CV, of een pelletkachel met CV aansluiting, of CV pelletkachel, of CV op pellets, pelletkachel op cv. Het maakt ons niet uit hoe u het noemt. We begrijpen al snel waar u het over heeft. Of wat u wilt. Maar er zijn wel verschillen tussen een CV pelletkachel of CV pelletketel. En om verwarring te voorkomen is het vooral belangrijk om te weten of u een kachel of ketel nodig heeft.

Een Pellet CV installatie in het kort:

Niet elke pelletkachel kan op de CV aangesloten worden. U heeft voor pellet CV installatie heeft een speciale CV pelletkachel nodig.

Een pelletkachel CV is economisch alleen  interessant bij grotere woningen met een relatief hoog gasverbruik.

Een pelletkachel CV zal ongeveer 2/3 van de warmte aan de cv afgeven en 1/3 via de ruit de ruimte instralen.

Een pelletkachel CV zal het beste werken in combinatie met een buffervat, in dit buffervat zit CV water en zorgt ervoor dat de kachel langer kan branden en langer uit kan blijven.

Een pelletkachel CV is niet gemaakt om veel starts en stops te maken zoals een cv ketel.

Door de vele starts en stops zal de kachel snel vervuilen en problemen gaan geven.

Is alleen een CV pelletkachel genoeg?

Veel mensen denken; ‘ik plaats een CV pelletkachel en we doen de cv ketel er uit’. Dat kan. Er zijn hygiënebuffer vaten (vaten met een extra spiraal waar u warme tapwater uitkomt) hiermee verwarmt de pellet CV kachel uw woning en het tapwater.

In de zomer wil u vanwege de warmtestraling via de ruit niet de kachel aan hebben, en zal u door middel van een elektra spiraal in de zomer het tapwater elektrisch moeten verwarmen

Een mooie oplossing in deze gevallen is een zonnecollector aan te sluiten op het buffervat, hiermee zal de zon u in de zomermaanden grotendeels voorzien van warm tapwater.

Maar in het voor- en najaar kan de zon ook uw huis verwarmen omdat u de gratis energie opslaat in het buffervat en deze er in de avond weer kan uithalen.

Kan een pellet CV kachel rechtstreeks op de CV aangesloten worden?

De meest gemaakte fout is dat mensen denken dat ze de pelletkachel zo op een CV-leiding kunnen aansluiten die in de buurt van de kachel zit.

De CV-ketel is de bron van uw verwarmingsinstallatie, het leidingwerk is van af de CV ketel zo aangelegd dat er een goede doorstroming van het CV water door uw installatie is.

Sluit u de pellet CV-kachel ergens in het midden van uw installatie aan, dan bestaat de kans dat er diverse radiatoren niet meer warm worden omdat er geen goede circulatie meer is.

Dus vanaf de CV pelletkachel moeten er twee CV-leidingen ( 22mm of meer ) naar de plaats waar nu de CV-ketel hangt komen.

Hier wordt ook vaak een buffervat geplaatst, in de meeste gevallen is 800 liter een goede maat, hiervoor moet u een vrije ruimte van 1 vierkante meter en 2 meter hoog beschikbaar hebben.

Waar moet u verder op letten bij het kiezen van een CV pelletkachel?

Als u een pellet cv-kachel kiest, neem er dan één met een automatische branderreiniging, omdat deze kachel relatief veel uren draaien is het belangrijk dat de brander schoon blijft om storingen door vervuiling te voorkomen.

Wat kost een CV pelletkachel?

De kosten van een goede CV pelletkachel met installatie zitten vaak rond de € 10.000,00 ( richtprijs ).

Bent u met 2 personen in een tussenwoning, of word alleen de woonkamer, keuken en badkamer verwarmd, dan is dit geen rendabele keuze.

Als u in dit geval met een gewone pelletkachel de kamer en keuken verwarmd en bv de badkamer met de cv-ketel, dan heeft u al een mooie besparing op de gasrekening, en u hebt de warmte en gezelligheid van de pelletkachel in de ruimte waar u het meest gas verbruikt.

En niet onbelangrijk u houdt het comfort van de cv-ketel mocht u een paar weken op vakantie gaan.

Wat is het alternatief voor een CV pelletkachel?

Heeft u een grote woning en een aantal kinderen, dan kan een pellet cv-kachel een goede oplossing zijn.

Maar u kan dan ook overwegen een pellet cv-ketel te kiezen, omdat deze u zomer en winter van warmte en warmwater voorziet zonder dat er een backup nodig is.

Laat u daarom altijd voor aanschaf goed informeren over de mogelijkheden die bij u mogelijk zijn.

Hoe kan je zien of je goede pellets hebt ?
Hoe kun je zien of pelletkachel goed brand ?
Het reinigen van een pelletkachel:
Pelletkachels met automatische branderbakreiniging
Hoe werkt een pelletkachel?
De onderdelen van een pelletkachel
Hoe zit het nu met de rookgasafvoer van pelletkachel door de buitengevel?
De pelletkachel op cv aansluiten
Pelletkachel met kanalisatie.
Een pelletkachel met of zonder ventilator?
Waar moet een pelletkachel staan?
Hoe kan je zien dat je met een goede pelletkachel te maken hebt ?
Welk vermogen pelletkachel heb ik nodig?
Een gewone of een luchtdichte pelletkachel?